U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Museum De Lakenhal

| 06 november 2016 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Museum De Lakenhal"

Geef een reactie

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal vernieuwt! Vanaf medio oktober zal het museum tijdelijk de deuren sluiten om de restauratie van de 17e-eeuwse Laecken-Halle en uitbreiding met een nieuwe tentoonstellingsvleugel mogelijk te maken.

Museum De Lakenhal is het gemeentelijke kunstmuseum van de stad Leiden. Het museum is gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640, waar ooit het beroemde Leidse laken werd gekeurd en verkocht. Tegenwoordig valt er een uiteenlopende collectie te bewonderen waaronder werk van grote meesters als Rembrandt, Lucas van Leyden en Theo van Doesburg. De collectie focust zich op Beeldende kunst, Kunstnijverheid en de geschiedenis van Leiden. Echter zal Museum De Lakenhal haar deuren tijdelijk sluiten, om de restauratie van de 17e-eeuwse Laecken-Halle en uitbreiding met een nieuwe tentoonstellingsvleugel te realiseren.

Collectie

Dankzij de gemeente Leiden heeft het museum veel historische objecten. Deze vertellen het verhaal van de typisch Hollandse stad. Denk aan gebeurtenissen zoals het Leids ontzet die via schilderijen in beeld zijn gebracht. Daar blijft het echter niet bij. Er zijn namelijk ook veel schilderijen van kunstenaars die een connectie met Leiden hebben. Ze zijn er bijvoorbeeld geboren zoals Jan Steen, Quringh van Brekelenkam, Jan Lievens en Gerrit Dou. Ook van mensen die in Leiden gewoond hebben, zoals Theo Doesburg, kopstuk van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl, zijn er veel kunstwerken terug te vinden in de collectie. Tot slot heeft het museum een aantal schilderijen van grootmeester Rembrandt van Rijn tentoongesteld. Zijn paneel De brillenverkoper, dat bekend staat als zijn eerst gemaakte schilderij, is te bewonderen in zijn geboortestad.

Historie van Leiden

Een bezoek aan Museum De Lakenhal is dus alsof men in een tijdscapsule langs de historie van de stad Leiden reist. Er is aandacht voor de pestepidemie die meer dan 6000 Leidenaren het leven kostte. Dit was meer dan de helft van de bevolking van de stad. Ook is er aandacht voor de omvangrijke textielindustrie van Leiden. De ontwikkeling van wolproductie is er te aanschouwen. Zo kan je als bezoeker zien welke apparaten er gebruikt werden en hoe de technologische ontwikkeling verliep. Ook wordt er uitgelegd hoe de stad aan het textiel kwam en het later bewerkte.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 5 video's

  • 12 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA Leiden
+31 (0)71 51 653 60
info@lakenhal.nl

Openingstijden

Vanwege restauratie en uitbreiding is Museum De Lakenhal gesloten tot het voorjaar van 2019.