U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

| 28 april 2016 t/m 18 september 2016

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "WILDEN – ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’"

28 april 2016 t/m 18 september 2016

De expositie WILDEN - Expressionisme van 'Brücke' & 'Der Blaue Reiter', van 28 april t/m 18 september te zien in Museum de Fundatie Zwolle, toont met zo'n 100 werken het eerste grote museale overzicht in Nederland van Duitse expressionistische schilderkunst.

De liefhebber van beeldende kunst en expressionisme voelt zich als een vis in het water bij Museum de Fundatie. Met een collectie van kunst verspreid over twee locaties biedt het museum de bezoeker een collectie van eeuwenoude tot hedendaagse kunst.

Kasteel het Nijenhuis

Het museum is gevestigd in twee verschillende locaties. Ten eerste is er het Kasteel het Nijenhuis te Heino. Dit kasteel uit de 14e eeuw werd eeuwenlang door adel bewoond. In 1934 werd het landgoed verkocht door de familie Van Pallandt waarna het verwaarloosde. Uiteindelijk werd het echter overgenomen door het provinciebestuur van Overijssel. Na een restauratie werd besloten om er een museum van te maken. Al de ruimte rondom het kasteel wordt op sfeervolle wijze gebruikt. Er is namelijk een beeldentuin waarin meer dan 90 beelden aan het publiek getoond worden.

Museum de Fundatie

Het museum zelf is gevestigd in een voormalig Paleis van Justitie. Rond 2005 werd het gebouw gerestaureerd en verhuisde Museum de Fundatie er naar toe. Later werd er nog een extra expositie op het dak geplaatst, deze huist in een bolvormige toevoeging.

Kunst als uitdrukking van emotie

Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving. Artistieke conventies en academische regels werden ingeruild voor subjectieve ervaringen. In Duitsland manifesteerde het expressionisme zich aan het begin van de twintigste eeuw. Dit kwam door werk van leden van de kunstenaarsgroeperingen ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’. Met hun compromisloze visie veranderden kunstenaars als Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, August Macke, Franz Marc en Max Pechstein voorgoed het gezicht van de moderne kunst. Zie het in Museum de Fundatie.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

• Ontdek:

• 5 video's