U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Museum Collectie Brands – Collectie

| 26 juli 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Museum Collectie Brands – Collectie"

Geef een reactie

Museum Collectie Brands – Collectie

Museum Collectie Brands presenteert de volledige verzameling van Jans Brands. Tussen de meer dan 70.000 objecten is vanalles te vinden; boeken, munten, en unieke voorwerpen.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De collectie van Jans Brands

De collectie van Museum Collectie Brands bestaat uit meer dan 20.000 0bjecten, en dan nog eens 50.000 boeken. Dit is allemaal bij elkaar verzameld door één man; Jans Brands. Al van kinds af aan bewaarde Brands dingen die door anderen werden weggegooid. Die verzameldrang is er altijd in gebleven. Op rommelmarkten en veilingen kocht hij in eerst instantie veel boeken en later ook unieke en kostbare objecten. De verzameling bleef maar groeien. Jans gooit namelijk nooit iets weg. Het resultaat is nu te bewonderen in het voormalige woonhuis van Brands. De inrichting van het woonhuis is voor het grootste gedeelte in stand gehouden. Er is zelfs een hoop opgeruimd, zodat je er überhaupt tussendoor kunt lopen. De rest van de voorwerpen staat opgesteld in een aangebouwde ruimte.

Met zo’n grote collectie kan het niet anders dan dat er grote schatten zijn te vinden. En dat is dan ook precies het geval. De collectie kent een groot aantal unieke objecten. Het voorwerp van Brands zelf het trotst op is, is een leenmannenregiser van de bisschoppen van Utrecht. Dit object komt uit het einde van de 14e eeuw en werd door de kerk gebruikt om te kijken wie wat van hun had geleend. In Utrecht zelf ligt hetzelfde register. Echter, de tekst verschilt, waardoor het leenmannenregister in Museum Collectie Brands echt uniek is. Een ander bijzonder object is een oude munt die door een Marseillaanse koning is geslagen. Van deze munt uit de 7e eeuw zijn er maar 5 te vinden in heel Europa; ook uniek dus!

De aanwezigheid van dit soort objecten, maakt Museum Collectie Brands zo bijzonder. Normaal kom je dit soort voorwerpen alleen tegen in grotere musea. Het is daarom uniek dat ze in een klein museum als Museum Collectie Brands worden tentoongesteld.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Museum Collectie Brands – Collectie

Herenstreek 11

7885 AT

Nieuw-Dordrecht

0591-393400

info@collectie-brands.nl

 

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 11.00-17.00

Woensdag: 11.00-17.00

Donderdag: 11.00-17.00

Vrijdag: 11.00-17.00

Zaterdag: 13.00-17.00

Zondag: 13.00-17.00