U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Museum Bussemakerhuis

| 02 maart 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Museum Bussemakerhuis"

Geef een reactie

Pareltje: Museum Bussemakerhuis

Museum Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis. Als u het museum bezoekt stapt u het enige overgebleven 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen. In het beschermd dorpsgezicht "Oud Borne" wordt u op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis gegund.

Twents textiel

Het Bussemakerhuis vertegenwoordigt een stuk Twents textiel verleden en behoort daarom tot het Cultureel Erfgoed van Borne. Het Bussemakerhuis schetst de rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis in de 18 en 19e eeuw.

Deze Bornse linnengeschiedenis wordt duidelijk gemaakt door middel van verschillende centrale thema’s. Zo staan onder andere de thema’s ‘Wat is linnen?’, ‘Wat is een fabrikeur?’ en hoe de linnenhandel in Twente werkte centraal in de vaste tentoonstelling van het museum. Ook wordt er belicht hoe het arme Borne uitgroeit vanaf het eind van de 17e eeuw tot een belangrijk textielcentrum in Twente.

In Museum Bussemakerhuis kunt u zien hoe van vlas linnen werd geweven. Het hele proces komt aan bod, van het oogsten van de vlasplant tot het weven zelf. Vrijwilligers laten dan ook op de honderden jaren oude handweefgetouwen alle bewerkingen zien die nodig waren om tot de geweven doeken te komen.

Het Bussemakerhuis, in haar huidige vorm, dateert uit 1779 en is een Rijksmonument. Het pand is grotendeels in oorspronkelijke staat en is het enige overgebleven fabrikeurshuis in Nederland. Oftewel een huis waarin men linnen handelden, en soms ook zelf weefde.

De Bussemakers

De Bussemakers behoorden tot de doopsgezinde gemeente. Doopsgezinden koesterden het ideaal van een leven van soberheid en zuiverheid en dit wordt ook weerspiegeld in het huis, bijv. in de inrichting. Nadat de laatste Bussemakers echter het huis hadden verlaten is het pand een langere periode verhuurd aan particulieren. In 1956 is de stichting Bussemakerhuis opgericht en werd eigenaar van het pand evenals van de klopjeshuizen in Borne. Sinds begin jaren 90 is het Bussemakerhuis opengesteld voor publiek en kunt u er als bezoeker op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis en de familie Bussemaker werpen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Museum Bussemakerhuis

Museum Bussemakerhuis

Ennekerdijk 11

7622 ED Borne

074 2669636

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 13:30 – 17:00
Woensdag: 13:30 – 17:00
Donderdag: 13:30 – 17:00
Vrijdag: 13:30 – 17:00
Zaterdag: 13:30 – 17:00
Zondag: 13:30 – 17:00