U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Molenmuseum de Wachter – Collectie

| 02 augustus 2018 t/m

Commentaar (0)
5.0

2 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Molenmuseum de Wachter – Collectie"

Geef een reactie

Molenmuseum de Wachter – Collectie

In Molenmuseum de Wachter oefenen ruim 200 vrijwilligers allerlei oude ambachten uit. De grote molen de Wachter, hoogtepunt van het museum, is de enige in Nederland die zowel olie, koren en specerijen vermaalt.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

De Wachter

In het Drentse Zuidlaren ligt Molenmuseum de Wachter. Centraal in het museum staat de grote stellingmolen De Wachter. Deze staat er al sinds 1851. Het is de enige molen in Nederland die koren, olie en specerijen maalt. Hij begon ooit als oliemolen. Grote molenstenen persen de zaden van olievlas samen waardoor de olie vrij komt. Het restant wordt verwerkt in lijnkoeken. In 1851, toen de molen werd neergezet, was de belasting op olie lager dan op koren. Vandaar dat er voor werd gekozen om olie te produceren. Later werd toch nog een korenmalerij toegevoegd aan de Wachter. De specerijenmalerij waar onder andere kruidnagel wordt gemalen werd weer later toegevoegd. Oorspronkelijk werd deze gemaakt voor een Groningse firma. Echter, deze ging failliet waardoor de malerij in de Wachter werd geïnstalleerd.

Oude ambacht

Het museum is alles behalve een saaie bedoening. Ruim 200 vrijwilligers houden de oude ambachten die jarenlang in Nederland werden uitgevoerd in leven. Zo kun je kijken bij een smederij, banketbakker, stoomraderboot, kruidenierswinkel, molenmakerij, klompenmakerij en nog veel meer! De vrijwilligers oefenden deze ambachten in hun eigen verleden ook uit, waardoor een bezoekje aan Molenmuseum de Wachter een authentiek beeld van het verleden geeft. Ook zijn een hoop experts van stoommachines te vinden. Stoommachines nemen namelijk een centrale rol in, in het molenmuseum. Verschillende voertuigen worden er door aangedreven en ook de molen zelf draait op stoom, als de wind een dagje weg is.

Verzameling

In Molenmuseum de Wachter is tevens een grote collectie aan gebruiksvoorwerpen van de boerderij en het huishouden te vinden. Deze zijn bij elkaar verzameld door een boer; Jan Barkhof.  Allerlei objecten zijn terug te vinden. Van stoelen en tafels tot naaimachines en instrumenten. Er is zelfs een draaiorgel te zien. Als je goed je best doet kun je ook een diploma in ontvangst nemen.

Voor meer informatie over Molenmuseum de Wachter kun je terecht op de website van het museum.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Bolwerk 11
9471 AT
Zuidlaren
050-409 0308
info@dewachter.nl

Openingstijden

 

maandag: gesloten

dinsdag: gesloten

woensdag: 13:30 – 16:30

donderdag: gesloten

vrijdag: gesloten

zaterdag: 11:00 – 16:30

zondag: gesloten