| 07 juli 2017 t/m 24 september 2017

Bekijk de 1 minuut durende informatievideo

Museum de Buitenplaats – Michael Reynolds: An Englishman Abroad

Museum De Buitenplaats toont tot en met 24 september het werk van de Engelse kunstenaar Michael Reynolds (1933-2008) tijdens de solotentoonstelling 'Michael Reynolds: An Englishman Abroad.

Sinds de opening in 1996 is het museum een van de gerenommeerde musea in Nederland op het gebied van figuratieve kunst. De collectie van De Buitenplaats omvat een groot aantal werken waaronder schilderijen van Matthijs Röling, Wout Muller, Pieter Pander, Clara Mastenbroek, Diederik Kraaijpoel en Michael Reynolds.

Michael Reynolds

Michael Reynolds was een schilder die zowel landschappen als mensen zeer scherp in beeld kon brengen. Hij streefde ernaar om met zijn schilderijen de zichtbare en tastbare wereld in kaart te brengen. Begin jaren negentig was Reynolds een gevestigd kunstenaar. Hij bewonderde de schilderkunst van 19e eeuwse kunstenaars Edouard Manet en Edgar Degas. Reynolds zette zich af tegen de modernisten en de abstractie die opkwam in het begin van de 20e eeuw. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden de Young British Artists, onder wie Damien Hirst en Tracey Emin, ook bekend bij het grote publiek. Reynolds kon hun werk echter niet waarderen. Hij vond de opvattingen die zij vertegenwoordigden vulgair en oneerbiedig. Hij besloot hier tegenin te gaan door zijn werk waarheidsgetrouw uit te voeren en te schilderen op klein formaat waardoor het voor iedereen toegankelijk was.

Michael Reynolds’ oeuvre

Reynolds’ werk kenmerkt zich door een licht handschrift en mooi kleurenpalet in een figuratieve beeldtaal. In zijn werk is veel aandacht voor stofuitdrukking – hoe het materiaal geschilderd is – en gevoel. Reynolds schilderde het liefst landschappen, stillevens, portretten en interieurs. Soms komen al deze genres samen in één schilderij. Enkele voorbeelden zijn: een interieurstudie met een naaktmodel, waar op de achtergrond een landschapsschilderij hangt, of een appelstilleven dat eigenlijk een modelstudie is en tevens een stilleven met sinaasappels.

Nalatenschap

Na de dood van Michael Reynolds in 2008 kreeg Museum De Buitenplaats een omvangrijke nalatenschap geschonken door de Fillip Foundation. Het was de wens van Reynolds om zijn werk te presenteren aan een breed publiek en zijn oeuvre te verdelen over de landen waar hij het liefst verbleef. De Fillip Foundation voerde de laatste wens uit en schonk het oeuvre aan collecties in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland. Museum De Buitenplaats werd verkozen om zorg te dragen voor het Nederlandse deel van deze schenking.

• Ontdek:

• 3 video's