U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Marinemuseum: Zeeslag!

| 01 juni 2017 t/m 01 april 2019

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Marinemuseum: Zeeslag!"

Geef een reactie

Marinemuseum: Zeeslag!

01 juni 2017 t/m 01 april 2019

In het Marine Museum in Den Helder beleef je de marine op interactieve wijze. Aan de hand van unieke wapens en (onderzee)schepen leer je over de geschiedenis en technische ontwikkelingen aan boord.

De expositie Zeeslag!

Sinds juni 2017 is de tentoonstelling ‘Zeeslag!’ te zien in het Marinemuseum in Den Helder. Hiermee worden twee grote zeeslagen uit de Nederlandse geschiedenis herdacht. De tocht naar Chatham in 1667 en de slag in de Javazee in 1942. Deze verschillende zeeslagen worden tegenover elkaar gezet. Waarbij Chatham een glorieuze overwinning was en de slag in de Javazee een trieste nederlaag. In één nacht kwamen meer dan 2300 geallieerden om het leven. Aan de hand van een tijdlijn worden de belangrijkste momenten van de tochten uitgelicht, waarna je ‘aan boort kunt stappen’ van zo’n scene. Maar ook het herdenken neemt een belangrijk plek in het verhaal in, onder meer aan de hand van originele objecten uit scheepswrakken. Ook wordt het verhaal van de spiegel (de achterkant) van de Royal Charles, het belangrijkste Engelse schip dat door de Nederlanders gekaapt werd.


Michiel de Ruyter en andere zeehelden

Een zeeslag lijkt soms net een spel. Met de zee als een uitgestrekt blauw speelbord en de schepen als spelstukken. Maar achter die hulzen van hout en staal schuilen honderden zeelieden die hun leven op het spel zetten voor het vaderland. Wat zij delen is hoop. De hoop op een glorieuze overwinning en eeuwige roem. En de hoop op overleven.

De Tocht naar Chatham tijdens de tweede Engels-Nederlandse oorlog vond plaats onder leiding van Admiraal de Ruyter. In juni 1667 startte hij dit gedurfde plan, waarmee hij uiteindelijk de Engelse scheepswerven en oorlogsschepen van Engeland vernietigde en daarmee de grootse zeemacht versloeg. De Slag in de Javazee werd marineheld Karel Doorman fataal.

De levensverhalen van deze helden staan symbool voor het onzekere lot van zeelieden in oorlogstijd. Verder wordt ingegaan op de levensverhalen  van Thijs Thijszoon en Joris Janszoon, opvarenden van het schip De Vreede en Alex Moorman (ziekenverpleger op Hr.Ms. De Ruyter) en Ru Crommelin (oudste officier op de Hr.Ms. Kortenaer).


Het Marinemuseum

In het Marinemuseum in Den Helder beleef je de marine op interactieve wijze. Aan de hand van unieke wapens en (onderzee)schepen leer je over de geschiedenis en technische ontwikkelingen aan boord. Ook de radarhutten in de expositieruimte zijn een publieksattractie.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 7 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Marinemuseum: Zeeslag!

Marine Museum 
Hoofdgracht 3
1781 AA Den Helder (NH)
(0223) 65 75 34
Email

Openingstijden

Maandag: 10.00 – 17.00 uur
Dinsdag: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag: 10.00 – 17.00 uur
Donderdag: 10.00 – 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Zondag: 10.00 – 17.00 uur