U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

| 22 september 2018 t/m 20 januari 2019

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Actie <-> Reactie in Kunsthal Rotterdam"

22 september 2018 t/m 20 januari 2019

In Kunsthal Rotterdam is een indrukwekkende tentoonstelling te zien: 'Actie <> Reactie. 100 jaar kinetische kunst'. In deze tentoonstelling kom je circa tachtig werken van de beroemdste kinetische kunstenaars tegen. Laat je zintuigen prikkelen!

Ontdek de geschiedenis van de kinetische kunst: van pioniers als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot hedendaagse kunstenaars als Julio Le Parc, Gerhard von Graevenitz, Christian Megert, Bridget Riley, Yayoi Kusama, Jan van Munster en Dan Flavin en latere generaties onder wie Jeppe Hein, Žilvinas Kempinas, en Philippe Decrauzat. Ook kun je werken bewonderen van Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker van de Duitse avant-gardistengroep Zero. Je treedt een wereld binnen waarin al je zintuigen geprikkeld worden.

Kinetische kunst

Kinetische kunst is een abstracte kunststroming uit de 20e eeuw, waarin licht en beweging centraal staan. Deze stroming was een reactie op de vooruitgang van de wetenschappelijke en technische kennis. Na de Tweede Wereldoorlog speelt kinetische kunst een belangrijke rol in het dematerialiseren van de kunst. Kunst wordt pas kunst als de kijker haar waarneemt of ervaart. Vanaf 1955 komen er veel ontwikkelingen samen, dit als gevolg van de tentoonstelling ‘Le Mouvement’ die in galerie Denise René in Parijs plaatsvond. De draaiende rotorreliëfs van Marcel Duchamp, de mobiles van Alexander Calder en het werk van Jean Tinguely zijn het begin van de bewegingskunst. Nu, 100 jaar later, is er een diverse verzameling kinetische kunst te zien in Kunsthal Rotterdam.

Highlights

Er zijn veel kunstwerken te bewonderen waaronder een paar prachtige stukken die je niet mag missen. Het monumentale ‘Mechanisches Ballet’ van Heinz Mack uit 1963, dat alleen als model bestaat, en in de Kunsthal voor het eerst wordt uitgevoerd met referenties aan Fernand Léger en Oskar Schlemmer. Onderdeel hiervan is een licht- en geluidshow met muziek van de componist György Ligeti. Naast deze wereldprimeur is ook het werk van de Duitse kunstenaar Hans Haacke ‘Blaues Segel’ uit 1964/65 te zien. Het werk bestaat uit een blauw doek dat door een ventilator voortdurend een golvende bewegingen maakt, is van prachtig om te zien. Kom in beweging met 100 jaar aan Kinetische kunst in de Rotterdamse Kunsthal (in de Kunsthal in Rotterdam). Te zien tot 20 januari 2019. Voor meer informatie kijk op onze site en geniet van de promo en mini-docu!

• Ontdek:

• 2 video's