U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Koninklijk Planetarium Eise Eisinga

| 16 februari 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Koninklijk Planetarium Eise Eisinga"

Geef een reactie

Pareltje: Koninklijk Planetarium Eise Eisinga

Eise Eisinga was een bijzonder man. Hoewel hij oorspronkelijk opgeleid was als wolkammer zou hij uiteindelijk het oudste nog in werking zijnde Planetarium ter wereld bouwen: het Planetarium Eise Eisinga in Franeker.

In het Friese Franeker ligt het Planetarium Eise Eisinga. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

Eise Eisinga

In de voormalige werkplaats van Eise Eisinga kunt u kennismaken met zijn beroep als wolkammer. Sterrenkunde en wiskunde waren slechts zijn hobby. Op basis van zelfstudie schreef hij al op 15-jarige leeftijd een wiskundeboek. Twee jaar later rondde hij een sterrenkundeboek af.

Actuele stand

Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius bijvoorbeeld in 88 dagen, de aarde in een jaar en Saturnus zelfs in meer dan 29 jaar!

Uurwerk

Het planetarium loopt door middel van een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel aan.

Collectie

Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is tevens een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt en dat aandacht schenkt aan de moderne sterrenkunde. Er is bovendien een filmzaal waar doorlopend documentaires vertoond worden.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Koninklijk Planetarium Eise Eisinga

Planetarium Eise Eisinga
Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
0517 393 070
info@planetarium-friesland.nl

Openingstijden

Maandag: 13.00 – 17.00 uur

Dinsdag: 10.00 – 17.00 uur

Woensdag: 10.00 – 17.00 uur

Donderdag: 10.00 – 17.00 uur

Vrijdag: 10.00 – 17.00 uur

Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Zondag: 13.00 – 17.00 uur