U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Keramisch Museum Goedewaagen – Collectie

| 16 augustus 2018 t/m

Commentaar (0)
1.0

1 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Keramisch Museum Goedewaagen – Collectie"

Geef een reactie

Keramisch Museum Goedewaagen – Collectie

Keramisch Museum Goedewaagen heeft een collectie van meer dan 800 aardewerken objecten. Ook zijn geregeld nieuwe wisseltentoonstellingen te zien.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Het bedrijf Goedewaagen is lange tijd een succesvol keramisch bedrijf in Gouda. Van oorsprong maakt het bedrijf allerlei aardewerken gebruiksobjecten en pijpen. Aan het begin van de 20e eeuw kende het bedrijf een bloeiperiode. Omdat na de oorlog de vraag naar pijpen inzakte, stopte Goedewaagen met het produceren van pijpen. In 1963 verplaatste het bedrijf zich naar Drenthe.

Een aantal jaar later wordt Keramisch Museum Goedewaagen opgericht in het voorportaal van het bedrijf. Terwijl Goedewaagen zich blijft richten op het produceren van aardewerk, doet het museum onderzoek naar de productie van aardewerk in het verleden. De centrale vraag: hoe maakten ze dat nou eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden moet veel aardewerk worden bestudeerd. Met meer dan 4000 objecten in haar collectie is hier gelukkig geen gebrek aan. De collectie bestaat uit potten, borden, Delfts Blauw, gevels, tegelschilderingen, enzovoort. Ook zijn er een hoop kunstobjecten te bezichtigen. Royal Goedewaagen (zoals het bedrijf tegenwoordig heet) maakte namelijk al vanaf het begin van de 20e eeuw art nouveau kunstobjecten.

Wisseltentoonstellingen

De collectie van het museum is niet in zijn geheel te zien. Van de 4000 objecten in het bezit van het museum zijn er zo’n 800 in de zalen te bewonderen. Naast deze secuur gekozen selectie zijn er ook vaak verschillende tentoonstellingen. Deze worden meestal gebaseerd op recent onderzoek van Keramisch Museum Goedewaagen. Een recente tentoonstellingen, bijvoorbeeld, kijkt naar het gebruik van Chinees rood. Rood is de lastigste kleur om aan te brengen in keramiek. In de tentoonstelling zijn prachtige objecten te zien die gebruik maken van de kleur rood. Ook de manier waarop objecten zijn afgewerkt kan centraal staan bij dit soort tentoonstellingen,

Dit soort tentoonstellingen in combinatie met de gevarieerde collectie van het museum, geven goed weer hoe veelzijdig aardewerk kan zijn. Van kunstobject tot gebruiksvoorwerp, het is allemaal te zien in Keramisch Museum Goedewaagen.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Keramisch Museum Goedewaagen – Collectie

Glaslaan 29
9521 GG Nieuw-Buinen
The Netherlands

+31 (0)599 61 60 90
mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl

Openingstijden

Maandag: 10.00-16.00
Dinsdag: 10.00-16.00
Woensdag: 10.00-16.00
Donderdag: 10.00-16.00
Vrijdag: 10.00-16.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00