U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Kasteel Ruurlo – Collectie

| 27 juni 2018 t/m

Commentaar (0)
5.0

1 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Kasteel Ruurlo – Collectie"

Geef een reactie

Kasteel Ruurlo – Collectie

Kasteel Ruurlo opende na een doortastende verbouwing in 2017 haar deuren voor het grote pubiek. Binnen kunnen bezoekers genieten van een grote collectie schilderijen uit de verschillende perioden van het leven van Carel Willink.

Carel Willink in Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is volledig gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Carel Willink (1900-1983). De collectie neemt je mee door het leven van Willink, en de verschillende stijlen die hij in zijn schilderwerk gebruikte. Je leert als het ware met hem mee! De ontwikkeling is goed te zien in de manier waarop hij zichzelf portretteert. In een vroeg werk uit 1918 is hij bescheiden gekleed. Het werk ziet er onaf uit en Willink kijkt somber. In latere jaren dost hij zichzelf uit in chique kledij. Dit illustreert zijn transformatie van jonge, zoekende boheem naar een zelfverzekerde volwassen schilder.

De collectie van Kasteel Ruurlo neemt je mee langs de verschillende fases die Willink doorliep in zijn carrière. In zijn studententijd in Berlijn experimenteert hij bijvoorbeeld met de abstracte schilderkunst en kubisme. Berlijn barst op dat moment van de verschillende kunststromingen, waar Willink aandachtig onderzoek naar doet. Rond 1930 laat hij zijn abstracte fase achter zich en gaat hij steeds realistischer schilderen. De manier waarop hij licht, kleur en fotorealistische schilderingen zorgen voor een vervreemdende en onwerkelijke sfeer. Willink’s werk krijgt het stempel van magisch realisme, een stijl waar ook het werk van M.C. Escher onder valt. Zelf was Willink niet blij met deze benaming. Hij zag zijn werk meer als imaginair realisme; het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding.  Hoe je het ook noemt, Willink schilderde in deze stijl tot zijn dood in 1983. Zijn laatste onafgemaakte schilderij, dat de typische stijl belichaamd, werd gevonden op zijn schildersezel in zijn atelier in Amsterdam.

Fong Leng

Naast het schilderwerk van Willink beschikt Kasteel Ruurlo ook over een aantal kledingstukken die zijn ontworpen door Fong Leng. Deze modeontwerpster was vooral in de jaren zeventig erg populair met haar extravagante jasjurken. De derde echtgenote van Willink, Mathilde, was ook verzot op de jassen van Leng. Vandaar dat de jurken in Kasteel Ruurlo worden geëtelageerd.

Het gebouw

Kasteel Ruurlo werd in 2013 door Hans Melchers overgenomen en omgebouwd tot museum. Het geldt als de tweede locatie van Museum MORE, dat is gewijd aan modern realisme. Tijdens de verbouwing zijn zijden wandbespanningen en een nieuwe houten vloer aangebracht. De patronen in de houten vloer weerspiegelen het klassieke stuc-plafond van het kasteel.  Daarnaast is ook de Engelse landschapstuin die om het kasteel heen ligt te bezoeken.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 17 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Kasteel Ruurlo – Collectie

Kasteel Ruurlo

Vordenseweg 2

7261LZ Ruurlo

info@museummore.nl

0575 760 300

 

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 11:00-17:00

Woensdag: 11:00-17:00

Donderdag: 11:00-17:00

Vrijdag: 11:00-17:00

Zaterdag: 11:00-17:00

Zondag: 11:00-17:00