U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Kasteel Amerongen – Collectie

| 19 juli 2018 t/m

Commentaar (0)
4.0

1 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Kasteel Amerongen – Collectie"

Geef een reactie

Kasteel Amerongen – Collectie

Kasteel Amerongen is vanaf de 17e eeuw continu aangepast door de bewoners. Het resultaat is een mooi museum dat de afgelopen vierhonderd jaar in haar collectie tentoonstelt.

Geschiedenis Huys

Kasteel Amerongen is een eeuwenoud kasteel bij het gelijknamige plaatsje. In 1286 kregen Henric en Diederic Borre toestemming om ”een Huys te doen timmeren”. In de volgende eeuwen is het huis vaak verwoest en herbouwd. Hierbij is het ook uitgebreid van verdedigbare woontoren tot een kasteel. In 1557 wordt het Huys verkocht aan Goert van Reede van Saesveld. Zijn familie bleef er wonen tot diep in de 19e eeuw.

De collectie

De verschillende bewoners van het Huys hebben allen verschillende objecten aan de collectie toegevoegd. Veel van de oudste stukken van de collectie komen van de familie Van Reede, die er het langst woonde. In 1879 betreed de familie Van Aldenburg Bentinck het huis. De collectie werd weer verrijkt, met meubelen, portretten, muziekinstrumenten en meer voorwerpen.

Het huis archief van Kasteel Amerongen wordt bewaard in het Utrechts archief. Hier zijn de brieven, orders, rekeningen, kindertekeningen en foto albums van de vorige bewoners bewaard. Het liber amicorum van Anna van den Boetzelaer uit 1612 is een uniek stuk, het kan dan ook worden beschouwd als de voorloper van het poëzie album. In het boek schreef Anna persoonlijke tekstjes of gedichtjes aan familieleden, vrienden en kennisen.

De fotoalbums van Jules van Bylandt geven een mooi tijdsbeeld van het leven in Kasteel Amerongen. Hij reisde rond 1900 de wereld rond, maakte en kocht foto’s voor in zin albums en voorzag deze van kleine aantekeningen.

Kasteel Amerongen biedt zodoende een gevarieerde, kleurrijke collectie.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Kasteel Amerongen – Collectie

Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958 BK Amerongen

0343-563766
info@kasteel-amerongen.nl

Openingstijden

November t/m maart:
Maandag: gesloten
Andere dagen: 11.30 – 16.30

April t/m oktober:
Maandag: gesloten
Andere dagen: 11.00 – 17.00

Rondleidingen starten elk uur. Kijk voor actuele openingstijdens op de website.