U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Internationaal Klompenmuseum – Collectie

| 07 september 2018 t/m

Commentaar (0)
5.0

1 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Internationaal Klompenmuseum – Collectie"

Geef een reactie

Internationaal Klompenmuseum – Collectie

Het Internationaal Klompenmuseum toont de klomp zoals je hem nog niet eerder hebt gezien. Je leert er alles over het schoeisel dat vroeger massaal gedragen werd.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Klompen

Wie denkt aan klompen, ziet waarschijnlijk de standaard gele houten schoenen voor zich. Maar dit is slechts één vorm van de vele soorten en maten waarin klompen worden gemaakt. Ooit waren klompen namelijk de standaard. Hout is namelijk een goedkope en beschikbare grondstof, waardoor het een logische basis vormt om de voeten te beschermen. Bovendien is de houten zool handig in een wereld waar verharde wegen nog niet tot nauwlijks bestaan. Als het net geregend had was het bijvoorbeeld een grote modderboel, die handiger te navigeren was met klompen. Ook in badhuizen komt de klomp handig uit. Hij geeft meer grip en houdt de voeten droog.

Klompen werden op allerlei manieren gepersonaliseerd. Sommige hebben lange stelten onder de houten zool. Hierdoor was het makkelijker om over een bepaalde ondergrond te lopen. In de Britse mijnen werden de klompen verstevigd met ijzer aan de voor- en achterkant. Deze klompen werden bovengronds ook gedragen. Zo ook tijdens danspartijen op feestjes. Het distincte geluid dat het ijzer maakte op de grond zorgde ervoor dat het tapdansen was geboren. Ook de klompenmakers voegden hun eigen stijl toe aan de klomp. Veel van hen hadden een persoonlijk teken of figuurtje dat ze op de klomp graveerden.

In het Internationaal Klompenmuseum zie je al dit soort klompen terug. Je heb klompen in alle kleuren, klompen met gezichten erop, klompen met stelten, klompen van ijzer, klompen met leer eraan, klompen in de vorm van allerlei objecten en nog veel meer! In totaal zijn wel 2200 paar klompen te zien.

Gereedschap

Om al deze prachtige klompen te maken is professioneel gereedschap nodig. Klompenmakers hebben verschillende werktuigen nodig om een blok hout in een klomp te veranderen. Eerst moet de basisvorm uit het hout worden gehakt en geschaafd. De holte moet worden uitgeboord, en uiteindelijk moet de klompen worden afgewerkt. Om de bijzondere klompen te krijgen die in het Klompenmuseum staan moeten er nog meer bewerkingen worden gedaan. Het gereedschap dat hiervoor wordt gebruikt is in grote getalen aanwezig in het Klompenmuseum door de collectie van H.P. Bongers. Ook zijn automatische machines te vinden die klompen maken.

Een dagje in het Internationaal Klompenmuseum is leuk voor jong en oud! Ontdek klompen zoals je ze nog nooit hebt gezien.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Internationaal Klompenmuseum – Collectie

 

Wolfhorn 1a

9761 BA Eelde

050-3091181

 

Openingstijden

Van 1 april tot 1 november

Maandag: gesloten
Dinsdag: 14.00-17.00
Woensdag: 14.00-17.00
Donderdag: 14.00-17.00
Vrijdag: 14.00-17.00
Zaterdag: 14.00-17.00
Zondag: 14.00-17.00