U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Harmonium Museum

| 07 september 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Harmonium Museum"

Geef een reactie

Harmonium Museum

Het Harmonium Museum in Barger-Compascuum heeft ruim 250 harmoniums in haar bezit. In het museum ontdek je alles over dit vergeten instrument.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Geschiedenis van het harmonium

Het Harmonium Museum is een los museum dat zich bevindt in het Veenpark (in Barger-Compascuum). De kern van het museum is precies wat je zou vermoeden; harmoniums. Een harmonium is een type instrument dat ontstond in de 19e eeuw. Net als bij de mondharmonica en de accordeon ontstaat het geluid van een harmonium door trillende doorslaande tongen. Deze techniek werkt met een metalen tongetje dat in ruststand geen geluid produceert. Zodra er echter lucht langs word geblazen begint dit tongetje te trillen waardoor een specifiek geluid wordt gecreëerd. De tong werkt van twee kanten. Dat is de reden waarom een mondharmonica ook werkt als je eraan zuigt.

Deze techniek werd aan het begin van de 19e eeuw uitgevonden en bij een groot scala aan instrumenten toegepast. Een hoop van deze instrumenten bestaat niet meer, maar een handjevol heeft het overleeft. Het Harmonium Museum houdt deze instrumenten in leven. Dit begon allemaal met de verzameling van één man; Jan Vos. Zijn ouders kochten een harmonium in zijn jonge jaren. Hij raakte niet per se gefascineerd met de muziek, maar meer met de techniek achter het instrument. Toen hij de harmonium in bezit kreeg knapte hij hem volledig op en maakte hij hem weer speelbaar.

En zo begon een grote verzamelslag. Vos haalde overal nieuw harmoniums vandaan om op te knappen. De verzameling was uiteindelijk groot genoeg om het stichten van een museum te legitimeren. In het Veenpark bleek hier wel plaats voor te zijn. Het Harmonium Museum werd opgericht. Bezoekers kunnen uren ronddwalen door de grote collectie aan instrumenten. Naast de harmonium collectie van Vos, die meer dan 250 stuks telt, is ook nog veel meer te vinden. Liefhebbers en kenners van het instrument zullen er voldoende aan hun trekken komen.

Kijk voor meer informatie op de website.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Berkenrode 4
7884 TR
Barger-Compascuum

0591-313131

Openingstijden

Maandag: 11.00-17.00
Dinsdag: 11.00-17.00
Woensdag: 11.00-17.00
Donderdag: 11.00-17.00
Vrijdag: 11.00-17.00
Zaterdag: 11.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

Vanaf 1 september tot 16.30 geopend.