U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

De collectie van het Nationaal Glasmuseum

| 12 december 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "De collectie van het Nationaal Glasmuseum"

Geef een reactie

De collectie van het Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum bezit de grootste collectie Leerdams glas ter wereld. Tevens kun je demonstraties glasblazen zien en worden er ook cursussen in glasblazen gegeven.

Deze video’s zijn mede mogelijke gemaakt dankzij de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum is in 1953 opgericht vlakbij de Glasfabriek in Leerdam. Het museum vestigde zich in de oud-woning van Cochius, de voormalige directeur van de Glasfabriek. In 2009 kocht het museum een aangrenzende villa. Dit was de woning van Cochius college, en mededirecteur van de Glasfabriek, Bunge. Tussen de twee villa’s zijn toen vier loopbruggen gebouwd. In deze bruggen wordt de vaste collectie getoond. In de villa’s worden wisselende tentoonstellingen gehouden.

Het museum is de enige in Nederland die zich heeft gericht op glas. De wisselende tentoonstellingen gaan over glas in de breedste zin van het woord. Ook bezit het Nationaal Glasmuseum een eigen glasblazerij. Hier worden vaak demonstraties gegeven in de ambacht van het glasblazen. Ook worden in deze glasblazerij cursussen voor jong en oud gegeven.

Collectie

Het museum bezit de grootste collectie Leerdams glas ter wereld. Bovendien bezit het ook een aantal buitenlandse hoogtepunten. In de collectie bevinden zich voorwerpen die al een kleine anderhalve eeuw oud zijn. Zo geeft de collectie ‘Kunstnijverheid’ een goed beeld van het Nederlandse glas van ca. 1880 tot heden. Ook bezit het museum veel glas wat gemaakt in de N.V. Glasfabriek Leerdam vanaf 1878 tot het heden. Het glas uit de glasfabriek vormt zelfs 60% van de collectie. De brede collectie bestaat uit zowel herkenbare klassiekers, zoals het Gildeglas van Copier of Leerdam Unica van Lanooy, als modern ontwerpen en hedendaagse kunstwerken. Ook bezit het museum een aantal antieke voorwerpen uit de periode 1650 tot 1850.

Naast de collectie van glas en kristal, is er in het museum ook een bibliotheek en documentatiecentrum te vinden. Hierin is, naast een grote verzameling specialistische publicaties, ook tekeningencollectie te zien. De tekeningencollectie bevat onder andere originele ontwerptekeningen van de Glasfabriek Leerdam.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 7 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

De collectie van het Nationaal Glasmuseum

Glasmuseum
Lingedijk 28-30
4142 LD Leerdam

info@nationaalglasmuseum.nl
+31 (0)345 – 612714

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 10.00 – 17.00 uur

Woensdag: 10.00 – 17.00 uur

Donderdag: 10.00 – 17.00 uur

Vrijdag: 10.00 – 17.00 uur

Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur

Zondag: 12.00 – 17.00 uur