U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

| 11 augustus 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum"

Pareltje: Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum

Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum heeft een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.

Familie Valk begon in 1936 een bakkerswinkel in Hellendoorn, van waaruit jarenlang brood, banket en ijs per bakfiets werd rondgebracht. Deze plek mondde uit in het Bakkerij- en IJsmuseum en beschikt nu over 1000 vierkante meter aan gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en het begin van de ijsbereiding. Er wordt teruggegrepen naar het zeer handmatig bereiden van ijs, maar ook het massaproductieproces van brood en ijs zoals we die vandaag de dag kennen. De combinatie van bakkerij en ijs maakt het museum uniek in Europa.

Van 4000 ijsjes per dag naar 4000 ijsjes per uur

De installatie die Valk in 1952 had, leverde 4000 ijsjes per dag op en had nog veel handwerk nodig. Zes jaar later importeerden ze een volautomatische machine van het merk Rollo uit Zweden, waardoor de productie opliep naar 4000 ijsjes op een stokje per uur.

‘1,2,3 je proeft het zo, het ijs van Caraco!’

Kent u het verdwenen ijsmerk Caraco met als logo een lachend kinderhoofd met een oranje Mexicaanse hoed? Dit merk ontstond in Hellendoorn en werd in de jaren ’80 overgenomen door Unilever, die het 1996 van de markt haalde. De uit dit merk ontstane fabriek maakt vandaag de dag nog steeds ijs dat onder merknamen als Ola en Ben&Jerry’s wordt verkocht.

Audiotour of zelf brood bakken

In het Bakkerij- en IJsmuseum wordt verteld hoe brood in de jaren ’20 en ’30 met blote voeten in de deegtrog gemaakt werd. Van de authentieke bakoven uit de jaren ’60 wordt nog steeds gebruik gemaakt en kinderen kunnen dan ook zelf broodjes bakken en proeven. Ook andere machines, zoals die voor speculaas, bonbons en ijs, worden uitvoerig uitgelicht. Dit kan aan de hand van de audiotour of door een van de demonstraties bij te wonen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

• Ontdek:

• 3 video's

• 9 foto's

• 0 artikelen

Museuminfo

Gerrit Valk’s Bakkerij en IJsmuseum
Dorpstraat 49
7447 CN Hellendoorn

Maandag: 13:00 – 17:00
Dinsdag: 09:00 – 17:00
Woensdag: 09:00 – 17:00
Donderdag: 09:00 – 17:00
Vrijdag: 09:00 – 17:00
Zaterdag: 09:00 – 16:00

Het museum is geopend vanaf de eerste dinsdag in april t/m de laatste week herfstvakantie (eind oktober).