U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Van fauvisme tot surrealisme

| 29 mei 2017 t/m 24 september 2017

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Van fauvisme tot surrealisme"

Geef een reactie

Van fauvisme tot surrealisme

29 mei 2017 t/m 24 september 2017

Van 29 mei tot en met 24 september is er in het Joods Historisch museum te Amsterdam de mooie tentoonstelling 'Van fauvisme tot surrealisme' te zien.

Deze zomer organiseert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Van fauvisme tot surrealisme. Met de ondertitel Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije. In deze tentoonstelling is het werk van negentien Hongaarse kunstenaars te zien, dat zij maakte in de eerste helft van de twintigste eeuw. Op een paar bekende kunstenaars na, zoals László Moholy-Nagy en Vilmos Huszár, is het merendeel van hen vrijwel onbekend buiten Hongarije. Hun werk is nu voor het eerst in Nederland te zien.

De kunstenaars werkten in een bloeiend artistiek klimaat in Hongarije. Het land was de eerste helft van de twintigste eeuw een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Oost- en West-Europa en talloze kunststromingen kwamen hier samen. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme en de cinema uit de Sovjet-Unie.

Het was tegelijkertijd een roerige tijd in Hongarije. Kunstenaars hadden te maken met opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en het begin van een communistisch regime. Veel kunstenaars hadden een joodse achtergrond en kregen vanaf begin jaren twintig te maken met een groeiend antisemitisme. Ze werden gedreven door een geloof in vooruitgang en een verlangen naar een rechtvaardige wereld.

Van fauvisme tot surrealisme toont ongeveer negentig schilderijen waarin het experimenteerdrang en de verschillende stijlen van de Hongaarse kunstenaars samenkomen. Zo is te zien hoe Béla Kádár kubistische landschappen schilderde in de stijl van Chagall en hoe Armand Schönberger het nachtleven in Boedapest vastlegde in een Italiaans-futuristische stijl. Maar ook de sfeer van de tijd komt terug in de kunstwerken. Lili Ország gaf in haar kunst uiting aan de gevolgen van de Holocaust, met grimmige en donkere schilderijen.

Bekijk dus vooral onze promo om een idee van deze unieke tentoonstelling te krijgen en meld u gratis en gemakkelijk aan bij MuseumTV om onze langere en meer uitgebreide mini-documentaire te bekijken!

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 24 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Van fauvisme tot surrealisme

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
020 531 0310
Contactformulier

Openingstijden

Maandag: 11.00 – 17.00 uur
Dinsdag: 11:00 – 17:00 uur
Woensdag: 11:00 – 17:00 uur
Donderdag: 11:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 11:00 – 17:00 uur
Zondag: 11:00 – 17:00 uur