| 07 oktober 2017 t/m 07 januari 2018

Bekijk de 1 minuut durende informatievideo

07 oktober 2017 t/m 07 januari 2018

Het Cobra Museum wijdt een tentoonstelling aan de wereldberoemde architect Le Corbusier. Bewonder zijn oeuvre in het Amstelveense museum.

De tentoonstelling ‘Le Corbusier’s vierde dimensie’ toont de beeldende praktijk van de wereldberoemde architect Le Corbusier. In de tentoonstelling zijn tekeningen, schilderijen, sculpturen en wandtapijten te zien. De titel is gebaseerd op een uitspraak van Le Corbusier. Hierin vergelijkt hij zijn artistieke proces met het betreden van een ‘miraculeuze vierde dimensie’. De titel wijst bovendien voorbíj het gevestigde beeld over deze invloedrijke en controversiële architect en stedenbouwer. De architectuur van Le Corbusier wordt doorgaans gezien als hét voorbeeld van rationalisme en functionalisme. Vaak wordt echter over het hoofd gezien dat het vrije experiment en het irrationele wel degelijk basisingrediënten van zijn werk vormden.

Een bevlogen architect

Le Corbusier bracht 45 jaar lang de helft van iedere dag door in wat hij zijn ‘Werkplaats voor geduldig onderzoek’ noemde. Hier was hij aan het schrijven, tekenen, schilderen en beeldhouwen. Tegelijkertijd was het een sleutel tot zijn onderzoekingen als architect. De tentoonstelling ‘Le Corbusier’s vierde dimensie’ toont aan hoe belangrijk het is om ruimte te geven aan experiment en het irrationele toe te laten. Binnen de CoBrA-beweging werd van meet af aan bepleit het irrationele karakter van de mens blijvend te erkennen. Dit moet een belangrijke rol spelen in de kunstpraktijk.

Verband met CoBrA

Een direct verband tussen Le Corbusier en CoBrA wordt verschaft door één van de kernleden en intellectuele motoren achter CoBrA: de Deense Asger Jorn (1914-1973). Als jonge kunstenaar werkte Jorn samen met de beroemde architect. Vanaf dat moment is de Deense kunstenaar gefascineerd door architectuur, ook omdat het de meest publieke vorm van kunst is.

Activiteiten

Op 26 november om 14:00 is het museum geopend voor de Gallery Tour. Een conservator loopt dan mee met de bezoekers. Zo wordt duidelijk hoe de tentoonstelling Le Corbusier’s Vierde Dimensie tot stand is gekomen. Voor de kinderen is het een aanrader om het museum op zondag te bezoeken. Iedere zondag is namelijk het gratis kinderatelier waar kinderen onder begeleiding met de verfkwasten aan de slag kunnen.

• Ontdek:

• 3 video's