U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Classic Beauties – Hermitage

| 16 juni 2018 t/m 13 januari 2019

Commentaar (0)
5.0

2 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Classic Beauties – Hermitage"

Geef een reactie

Classic Beauties – Hermitage

16 juni 2018 t/m 13 januari 2019

In de Hermitage is een grote collectie aan neoclassicistische kunstwerken te bewonderen. In de nieuwe tentoonstelling 'Classic Beauties' worden schilderijen en beelden getoond van kunstenaars die de schoonheid van de oudheid probeerden te overtreffen.

Italiaanse opgravingen

Europa lijkt in de 18e eeuw eventjes een nieuwe Renaissance in te gaan. In Italië vinden namelijk opgravingen plaats. Zo worden bijvoorbeeld de steden Pompeï en Herculaneum ontdekt, die ooit onder de as van de Vesuvius werden bedolven. De opgravingen genereren een hernieuwde interesse voor de oudheid. Kunstenaars als Canova, Mengs en Thorvaldsen maken een reis richting de opgravingen. Daar raken ze geïnspireerd door de schatten die door de opgravingen worden geopenbaard. Zelf willen ze ook dit soort schoonheden creëren. Canova, bijvoorbeeld, presenteert in zijn beelden een ideaalbeeld van het menselijke lichaam. De nieuwe kunststroming die hier uit voortvloeit is het neoclassicisme. Een grote selectie van Canova’s beelden en het werk van andere neoclassicisten zijn in Classic Beauties te bewonderen.

Grand Tour

De opgravingen trekken meer mensen naar zich toe. Veel welgestelde jongeren maken de zogenaamde Grand Tour door Europa, waarbij Italië een belangrijke bestemming is. Hierbij maakten ze kennis met de klassieken en konden ze zichzelf ontwikkelen op persoonlijk gebied. De Grand Tour werd soms zelfs als essentieel onderdeel van de opvoeding gezien. Een bekend figuur dat eveneens op Grand Tour ging was de Duitse Johan Wolfgang van Goethe. Hij hield een dagboek bij van de reis waarin hij zich uitsprak over wat hij zoal zag. Dit dagboek ligt eveneens in de Hermitage.

Als bezoeker van Classic Beauties ga je eveneens op Grand Tour. De tentoonstelling neemt je mee langs de mooie werken die de neoclassicisten creëerden. Zo loop je langs een hoop schilderijen van Mengs, één van de grootste neoclassicistische schilders. Kenners van griekse mythologie zullen een hoop herkennen. Verspreid over de route verwijzen een aantal werken, bijvoorbeeld, naar het verhaal van de ondergang van Troje. Het Parisoordeel van Mengs en beelden van Paris en Helena zijn bijvoorbeeld te bewonderen in Classic Beauties.

Na verschillende kleinere ruimtes kom je terecht in een grote beeldentuin. Hier staan de grote beelden van voornamelijk Canova opgesteld. Topstuk van de collectie is ‘De Drie Gratiën’. Dit levensgrote beeld van Canova toont de bloedmooie gratiën van schoonheid, vreugde en geluk. Canova zorgt dat ze elkaar aankijken en intiem met elkaar verstrengeld zijn. Dit ging in tegen de manier waarop ze normaliter werden afgebeeld. Het beeld is daarmee het perfecte voorbeeld van het doel van de neoclassicisten, en tevens dat van de tentoonstelling Classic Beauties; het tonen van schoonheid.

 

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 18 foto's

  • 1 artikelen

Museuminfo

Classic Beauties – Hermitage

Hermitage Amsterdam

Amstel 51

1018 EJ Amsterdam

020 530 8755

Openingstijden

Maandag: 10.00 -17.00
Dinsdag: 10.00 -17.00
Woensdag: 10.00 -17.00
Donderdag: 10.00 -17.00
Vrijdag: 10.00 -17.00
Zaterdag: 10.00 -17.00
Zondag: 10.00 -17.00