U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Boerenbondsmuseum

| 29 november 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Boerenbondsmuseum"

Geef een reactie

Boerenbondsmuseum

Ga de geschiedenis in en ontdek het Brabantse boerenleven van een eeuw geleden in het Boerenbondsmuseum.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Pater van den Elsen

Het Boerenbondsmuseum is gevestigd in het voormalig geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen. Hij leefde van 1853 tot 1925. Wie is pater Van den Elsen? Hij is de grondlegger van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (nu Z.L.T.O.) en van vele boerencoöperaties. Zijn leven en werk is ook terug te vinden in de vaste collectie van het Boerenbondsmuseum.

Het museum

Kom de unieke combinatie van verschillende bezienswaardigheden beleven in het Boerenbondsmuseum. Het museum bestaat uit twee originele boerderijen, verschillende arbeidshuisjes, een handkrachtzuivelfabriek, een platteland schooltje, een machinale klompenmakerij, een houtzagerij, een veldkapel en een replica van oude stoomtram: De Goede Moordenaar. Het museum terrein is ingericht in de sferen en stijl van vroeger.

Ga van start in het hoofdgebouw. Hier kun je in de grote zaal foto’s bekijken van het harde boerenleven van toen. Ook kun je hier tijdelijke tentoonstellingen bekijken. Van het hoofdgebouw nemen we een kijkje bij de bakkerij. Hier werd 1 keer per week voor meerdere gezinnen brood gebakken. Daarnaast werd hier ook de was gedaan en avondeten klaar gemaakt. Hier ontdek je hoe de boeren woonden en werkten. Door de prachtige inventaris krijg je een goed beeld van het vroegere leven in het geboortehuis, ook wel langgevelboerderij. Dit is een rechthoekig boerderijtype waarbij voorhuis, stal en schuur aan elkaar zijn gebouwd.

Leer ook hoe je moet weven in het wevershuisje, waar regelmatig echte wevers aan het werk zijn. Ook in de klompenmakerij en het zuivelfabriekje worden regelmatig demonstraties gehouden om een nog beter beeld te geven van de werkzaamheden uit die tijd.
Vergeet ook niet een kijkje te nemen in het plattelandsschooltje. Hier leer je meer over het schoolleven en de Brabantse klederdracht. Als laatste valt er nog wel wat te snoepen en na te genieten in het winkeltje en café de Roskam, waar je kan genieten van diverse lekkernijen.

Kom dus snel het Brabantse boerenleven ontdekken in het Boerenbondsmuseum. Wil je meer video’s bekijken? Kijk dan op onze site.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 21 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Boerenbondsmuseum

Pandelaar 106
5421 NJ

Gemert

(0492) 36 64 44
info@boerenbondsmuseum.nl

Openingstijden

Maandag: 13:00 tot 17:00

Dinsdag:  13:00 tot 17:00

Woensdag:  13:00 tot 17:00

Donderdag:  13:00 tot 17:00

Vrijdag:  13:00 tot 17:00

Zaterdag:  13:00 tot 17:00

Zondag:  13:00 tot 17:00