| 20 mei 2017 t/m 17 september 2017

Bekijk de 1 minuut durende informatievideo

Arp: The Poetry of Forms

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl is opgericht. De nauwe relatie van Arp met De Stijl-voorman Theo van Doesburg is de aanleiding voor de tentoonstelling, die van 20 mei tot en met 17 september 2017 is te zien.

Hans (Jean) Arp (Straatsburg 1886 – Basel 1966) was een Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter. Arp is een van de meest toonaangevende en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde geweest en speelt nog steeds een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne kunst. Arp: The Poetry of Forms is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Arp’s oeuvre in Nederland sinds de jaren zestig.

In de tentoonstelling wordt de nadruk gelegd op de voortdurende wisselwerking tussen beeldende kunst en poëzie in Arps oeuvre en de humor en speelsheid van zijn werken. Het gemak waarmee hij, opgegroeid in de tweetalige Elzas, overschakelt van de ene taal en cultuur op de andere en van beeldende kunst naar poëzie en weer terug, is kenmerkend voor Arp’s hele loopbaan. Arp: The Poetry of Forms toont het krachtige verbond tussen woord en beeld in zijn werk.

Arp ontwikkelt een beeldtaal waarmee hij na het dieptepunt van de Eerste Wereldoorlog een nieuwe orde wil scheppen en de relatie tussen mens, object en natuur opnieuw kan vormgeven. Cruciaal is zijn opvatting over de relatie tussen kunst en natuur: kunst moet niet de natuurlijke wereld nabootsen maar haar eigen natuur volgen. Arp wil nieuwe, zelfstandige vormen ontwikkelen vanuit een eigen kern. Dit noemt hij ‘concrete kunst’.

Arp: The Poetry of Forms bevat werken uit Arps hele carrière, maar de nadruk ligt op de jaren 1920-1935, als hij van zijn houten reliëfs en zogenoemde ‘stabiles’ (vrijstaande platte sculpturen) overgaat naar pure abstracte beelden, die hij ‘concrétions’ (belichamingen) noemt, omdat ze als reële objecten in de ruimte staan. In zijn visie ontkiemen en groeien ze in de menselijke geest, parallel aan de groeiprocessen in de natuur: ‘L’art est un fruit’ (Kunst is een vrucht).

Bekijk onze korte promo over deze bijzondere tentoonstelling en schrijf u gratis en gemakklijk in bij MuseumTV om de mini-documentaire en artbite te bekijken en zo nog meer Arp te zien!

• Ontdek:

• 3 video's