U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht

Een oude fiets, een valsemuntersketel en een kostbaar altaarstuk? Het zijn niet zómaar voorwerpen die je ziet bij Uit liefde voor de stad.

Uit liefde voor de stad is er veel verzameld en bijeengebracht. Zo ook voor Deventer, Leiden en Dordrecht. De collecties van de Nederlandse stedelijke musea zijn rijk aan kunst en historische objecten die daar uit liefde voor de stad terecht zijn gekomen. Vaak geschonken door plaatselijke verzamelaars of aangekocht met geld van de eigen inwoners. En variërend van de meest bijzondere kunstvoorwerpen tot alledaagse objecten, allemaal van belang. Want elk voorwerp heeft een eigen verhaal, of het nu een oude ketel is of een altaarstuk. Een verhaal dat iets vertelt over de geschiedenis van de stad en om die reden de moeite waard is om te bewaren. Stedelijke musea zijn het geheugen én het gezicht van de stad. Ze geven vorm aan het verleden en dragen bij aan de beeldvorming van de stad.

Drie collecties

Uit liefde voor de stad toont drie verschillende stedelijke collecties in hun onderlinge samenhang. Objecten uit Museum De Lakenhal, de collectie van de gemeente Deventer en de kunstcollectie van het Dordrechts Museum vertellen náást en mét elkaar over het belang van de collecties voor de verschillende steden. En daarmee ook over het belang van alle stedelijke collecties tezamen, die het verhaal van Nederland vertellen.


Gebruikte bronnen

Space Expo in Noordwijk

Bij de Space Expo in Noordwijk kom je erachter hoe de eerste mensen op de maan zijn gekomen, hoe groot ruimtepakken echt zijn, hoe rakketten eruit zien en nog veel meer!

Deze video’s zijn mede mogelijke gemaakt dankzij de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De Space Expo in Noordwijk is Europa’s eerste permanente tentoonstelling over de ruimte. Naast de expo is het ook het officiële bezoekers centrum voor ESA (European Space Agency) in Nederland. Ook ligt The European Research Centre in Noordwijk. ESTECT is het technische hart van de ESA.

Bij de Space Expo

Bekijk modellen van raketten én van satellieten, die identiek aan de exemplaren die in de ruimte worden gebruikt. De Resurs is in 1988 ook echt een paar weken in de ruimte geweest en bij de Space Expo kan je dan ook zien wat dit avontuur met hem heeft gedaan.
Ook kun je het ruimtepak zien dat Fred Haise, één van de Apollo astronauten, aanhad op de Apollo 13. Maar ook zie je andere ruimtepakken van andere astronauten en andere soorten pakken.

De capsule (Soyuz) waarin André Kuipers is geland na zijn mooie ruimtereis, wordt ook tentoongesteld. Volgens André Kuipers is het een geluk dat deze capsule, die iets te lang in de oven is geweest, nu te zien is in de Space Expo. Er is ook een simulatie van de Soyuz raket, waarmee je een lancering, het koppelen bij het ruimtestation en het landen kunt ervaren.

Ontdek de replica die is gemaakt van een module van het Europese laboratorium de Columbus. Dit is één van de onderdelen van het internationale ruimtestation. Hier voeren ze allerlei onderzoeken uit, met vloeistoffen, biologisch, medisch en nog veel meer. Ook kun je een kijkje nemen bij een Russische slaapcabine – op ware grootte.
Krijg uitleg over de European Space Agency en hun activiteiten en kom meer te weten over het heelal, sterrenstelsels en de geschiedenis van ruimtevaart. Hier hoort natuurlijk ook de maanlanding van Neil Armstrong en Buzz Aldrin bij.

Kijk hoe het was voor de eerste mensen op de maan en zie de gesimuleerde lancering van een Ariane raket. Ontdek de wereld van satellieten en kom achter alles wat het inhoud om een astronaut te zijn. Dit en meer ontdek je allemaal bij de Space Expo in Noordwijk.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 12 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht

Space Expo
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk
Tel: + 31 71 36 46 489
E-mail: info@space-expo.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10.00 tot 17.00
Woensdag: 10.00 tot 17.00
Donderdag: 10.00 tot 17.00
Vrijdag: 10.00 tot 17.00
Zaterdag: 10.00 tot 17.00
Zondag: 10.00 tot 17.00

Verdwaal in 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst

In het Dordrecht’s museum kan je verdwalen in 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst. Ontdek hier vaste presentatie van het Dordrechts Museum.

Op slechts 15 minuten loopafstand van het centraal station biedt het Dordrechts Museum een collectie met meer dan 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst. De focus ligt vanzelfsprekend op Dordtse schilders uit de Gouden Eeuw. Denk aan namen zoals Aelbert en Jacob Cuyp, Ferdinand Bol en Samuel van Hoogstraten. Hiernaast worden er ook 6 verschillende tentoonstelling per jaar georganiseerd. Er is dus altijd wat nieuws te beleven in het Dordrechts Museum!

Een van de oudste musea van Nederland

De oorsprong van het museum vindt zich in 1842 nadat er één schilderij werd geschonken. Een verzameling van Dordtse kunstliefhebbers besloot daarop tot het openen van het museum. Rond 1900 kreeg het museum een grote collectie van Ary Scheffer in bezit via zijn dochter. Hierdoor heeft het nog steeds de grootste Ary Scheffer collectie in de wereld.

Verbouwingen

Rond 2007 werd besloten om het museum voor een bedrag van ca. 25 miljoen uitgebreid te verbouwen en renoveren. Zo kreeg de aanwezige binnenplaats een make-over waardoor de tentoonstellingsruimte van het museum vergroot kon worden. Ook werd de entree van het gebouw verplaatst waardoor het veel makkelijker is om door het gebouw heen te lopen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 14 foto's

  • 3 artikelen

Museuminfo

Schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
+31 (0)78 770 8708

Openingstijden

Dinsdag: 11:00 – 17:00 uur

Woensdag: 11:00 – 17:00 uur

Donderdag: 11:00 – 17:00 uur

Vrijdag: 11:00 – 17:00 uur

Zaterdag: 11:00 – 17:00 uur

Zondag: 11:00 – 17:00 uur