U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Ontdek de Heksenwaag in Oudewater

19 juli 2018

In Museum de Heksenwaag leer je alles over de heksenvervolgingen, kun je jezelf laten wegen en kun je het laatste wegingscertificaat uit 1729 bewonderen. Het museum is ook leuk voor kinderen, met een speurtocht waarbij een spiegel en een zaklamp als hulpmiddelen dienen. Bekijk de video nu op MuseumTV!

12109030_936248259754680_6499380404592044365_n Ontdek de Heksenwaag in Oudewater

MuseumTV heeft met hulp van het K.F. Hein Fonds een nieuw museum aan het platform kunnen toevoegen: Museum de Heksenwaag in Oudewater.

Want wat doe je als iemand je van hekserij beschuldigt? Historici schatten dat er in Europa tussen 1450 en 1750 zeker 30.000 ‘heksen’ ter dood veroordeeld zijn. We weten nu dat heksen niet bestaan, maar mensen in deze periode waren bijzonder bijgelovig en mislukte oogsten en ziektes waren genoeg reden om iemand te beschuldigen. Eigenzinnige vrouwen werden vaak niet gewaardeerd en zij werden dan ook meestal als zondebok aangewezen. Er waren meerdere methoden om te beoordelen of iemand een heks was, waaronder het bekende weegproces. Een heks moet namelijk kunnen vliegen op een bezemsteel en moet daarom bijna gewichtloos zijn. Uiteraard was niemand licht genoeg om daadwerkelijk een heks te kunnen zijn, maar corrupte waagmeesters werden regelmatig omgekocht door mensen die belang hadden bij een veroordeling.

Er was één waag die het imago had een eerlijke waag – weegschaal – te zijn: de Heksenwaag in Oudewater, waar nooit een heks veroordeeld is. De waag werd beroemd toen keizer Karel V oordeelde dat de waag in Oudewater de enige eerlijke waag was. Mensen kwamen van ver om zich te laten wegen in Oudewater. Een weging op deze weegschaal uit 1482 resulteerde in een officieel, door Karel V goedgekeurd, Certificaet van Weghinge. Deze bijzondere waag is gelukkig nog steeds te bewonderen – en is bovendien te vinden op de Werelderfgoedlijst.

Leer meer over het museum en bekijk de video op MuseumTV!

Gebruikte bronnen