U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Het Nederlands magisch realisme

In het magisch realisme verbinden kunstenaars de zichtbare wereld die hard, koel en met veel detail wordt weergegeven met de bovenaardse werkelijkheid [1]. De magisch realisten creëren in hun voorstellingen een nieuwe werkelijkheid door bestaande elementen te combineren met fantasieën.

Nederlands magische realisme

De magisch realisten creëren in hun voorstellingen een nieuwe werkelijkheid door bestaande elementen te combineren met fantasieën. Door het spel van licht en kleur, en door de bijna fotografische weergave van realistisch ogende taferelen, wordt de kijker in verwarring gebracht. De kijker blijft achter met de vraag welke elementen uit de dagelijkse realiteit komen en welke afkomstig zijn uit droom- en waanbeelden.

 

Jac.-De-Nijs-Schilder-Carel-Willink-voor-het-schilderij-dat-hij-maakte-van-burgemeester-Joost-Johannes-Gerardus-Boot-van-Hilversum-1966-Nationaal-Archief-300x300 Het Nederlands magisch realisme

Jac. De Nijs, Schilder Carel Willink voor het schilderij dat hij maakte van burgemeester Joost Johannes Gerardus Boot van Hilversum, 1966, Nationaal Archief

In Nederland hielden kunstenaars zoals Carel Willink, Pyke Koch, Wim Schuhmacher en Raoul Hynckes zich met het magisch realisme bezig. Het magisch realisme is verwant aan twee andere stromingen die in dezelfde periode ontstaan zijn namelijk het surrealisme en de nieuwe zakelijkheid. Het surrealisme gaat een stap verder dan het magisch realisme en richt zich volledig op het geloof in de hogere werkelijkheid: de waan- en droomwereld. Ook hebben kunstenaars uit deze stroming grote minachting voor de burgerlijke, materialistische maatschappij die volgens hen de aanleiding is voor de Eerste Wereldoorlog.

De theorieën van neuroloog Sigmund Freud passen goed bij de ideeën van de stroming. Freud stelde dat het onderbewuste invloed heeft op het gedrag en dagelijks handelen van de mens.[2] In tegenstelling tot het surrealisme spelen de psychoanalytische theorieën van Freud over droomverklaringen geen rol in de schilderkunst van het magisch realisme. Ook ligt de grens tussen de werkelijkheid en het bovennatuurlijke verder uit elkaar dan in het surrealisme.

 

P.-Koch-Stilleven-met-appels-en-peren-1944-1946-Dordrechts-Museum-300x196 Het Nederlands magisch realisme

P. Koch, Stilleven met appels en peren, 1944-1946, Dordrechts Museum

Het magisch realisme staat tevens in verbinding met de stroming de nieuwe zakelijkheid. De nieuwe zakelijkheid, ook wel Neue Sachlichkeit genoemd, is begin jaren ’20 ontstaan in Duitsland. Een groep kunstenaars wenste de maatschappij kritisch te beschouwen en de werkelijkheid objectief en emotieloos weer te geven. George Grosz en Otto Dix zijn enkele kunstenaars die de maatschappij een spiegel voor houden.[3] Ze leverden openlijk kritiek op het militarisme, de xenofobie en de politiek van Duitsland. Bij de magisch realisten speelde het leveren van kritiek een minder grote rol. Wel weerspiegelen de werken de tijdsgeest van de jaren ’30 waarin angst een grote rol speelt. Deze angst uit zich in de koele en afstandelijke manier van schilderen en het grote contrast tussen donkere achtergronden en de lichte figuren.

 

Jac.-De-Nijs-Wim-G.-S.-Schuhmacher-schilder-28-2-1964-70-jaar-een-van-zijn-zelfportretten-met-echtgenote-1964-Nationaal-Archief-300x300 Het Nederlands magisch realisme

Jac. De Nijs, Wim G. S. Schuhmacher (schilder) 28-2-1964 70 years, one of his selfportraits with wife, 1964, Nationaal Archief


Gebruikte bronnen

[1] Dordrechts Museum, "Aanwinsten Moderne en Hedendaagse kunst" (versie 2015), dordrechtsmuseum.nl/tentoonstellingen/lang-leve-de-collectie. [2] H. Holzwarth, Moderne Kunst: deel 1. 1870-1944. (Kerkdriel: Uitgeverij Librero, 2011. [3] S. Farthing, Kunst in het juiste perspectief, (kerkdriel: Uitgeverij Librero, 2010).

Verdwaal in 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst

In het Dordrecht’s museum kan je verdwalen in 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst. Ontdek hier vaste presentatie van het Dordrechts Museum.

Op slechts 15 minuten loopafstand van het centraal station biedt het Dordrechts Museum een collectie met meer dan 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst. De focus ligt vanzelfsprekend op Dordtse schilders uit de Gouden Eeuw. Denk aan namen zoals Aelbert en Jacob Cuyp, Ferdinand Bol en Samuel van Hoogstraten. Hiernaast worden er ook 6 verschillende tentoonstelling per jaar georganiseerd. Er is dus altijd wat nieuws te beleven in het Dordrechts Museum!

Een van de oudste musea van Nederland

De oorsprong van het museum vindt zich in 1842 nadat er één schilderij werd geschonken. Een verzameling van Dordtse kunstliefhebbers besloot daarop tot het openen van het museum. Rond 1900 kreeg het museum een grote collectie van Ary Scheffer in bezit via zijn dochter. Hierdoor heeft het nog steeds de grootste Ary Scheffer collectie in de wereld.

Verbouwingen

Rond 2007 werd besloten om het museum voor een bedrag van ca. 25 miljoen uitgebreid te verbouwen en renoveren. Zo kreeg de aanwezige binnenplaats een make-over waardoor de tentoonstellingsruimte van het museum vergroot kon worden. Ook werd de entree van het gebouw verplaatst waardoor het veel makkelijker is om door het gebouw heen te lopen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 14 foto's

  • 3 artikelen

Museuminfo

Het Nederlands magisch realisme

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
+31 (0)78 770 8708

Openingstijden

Dinsdag: 11:00 – 17:00 uur

Woensdag: 11:00 – 17:00 uur

Donderdag: 11:00 – 17:00 uur

Vrijdag: 11:00 – 17:00 uur

Zaterdag: 11:00 – 17:00 uur

Zondag: 11:00 – 17:00 uur