Tapijtmuseum

Tapijtmuseum

Tapijtmuseum Genemuiden vertelt de geschiedenis over de productie van vloerbedekking.

Tapijtmuseum Genemuiden, opgericht in 1985, vertegenwoordigt een ontwikkeling van vijf eeuwen vloerbedekking. Behalve de vaste opstelling die ingaat op de pioniers van de Genemuider vloerbedekkingindustrie, worden er wisseltentoonstellingen georganiseerd die ingaan op deelfacetten uit de vaste collectie. De opstelling bevat tevens audiovisuele elementen die mede het verhaal over de wereldindustrie van tapijt vertellen.

De collectie in historische context
Alle innovaties worden toegelicht aan de hand van de vele gereedschappen en werktuigen, welke ook gedemonstreerd worden. Zo was het pennenraam een weeftoestel, bestaande uit stalen pennen die kokosmatten produceerde. Hierbij stond men tegenover elkaar te weven in fabrieken. Deze en andere machines konden nu ook vele patronen aanbrengen. Na de handweefgetouwen kwamen de machinale, waardoor de productie enorm opliep. Verder toont het museum een veelzijdige collectie aan vloerbedekking, zoals biezenmatten, kunstgras, rolmatten, vlechtmatten, kokosmatten en deurmatten.

Rond 1500 werden in Genemuiden de eerste matten gemaakt van de biezen die groeidne aan de Zuiderzee. Dit gebeurde met het mattenraam waarvan er veel in omloop waren. De mattenproductie leefde door de jaren heen dan ook enorm in de regio. In 1858 was 60 procent van de Genemuider inwoners actief in de mattenindustrie, waaronder 50 kinderen.

Vandaag de dag is de tapijtindustrie in Genemuiden nog steeds levendig: 90 procent van alle vloerbedekking in Nederland wordt gemaakt door Genemuider ondernemers. Ze produceren maar liefst 750 strekkende kilometer tapijt per week naar landen over de hele wereld.

Het gehele jaar kunt u het Tapijtmuseum op dinsdag van 13.30 – 16.30 uur bezoeken. Tussen 27 april en 1 oktober tevens op zaterdag van 13.30-16.30 uur. Groepen kunnen het gehele jaar door een afspraak maken voor een bezoek op maandag t/m zaterdag.

  • Ontdek:

  • 0 tickets

  • 1 tentoonstellingen

  • 0 artikelen

Museuminfo

Tapijtmuseum
Tapijtmuseum
Klaas Benninkstraat
Genemuiden
Nederland

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 13.30-16.30
Woensdag: gesloten
Donderdag: gesloten
Vrijdag: gesloten
Zaterdag: 13.30-16.30
Zondag: gesloten