U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Rijksmuseum ’80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’

Rijksmuseum | 12 oktober 2018 t/m 12 oktober 2018 | geweest

Een kijkje bij Rijksmuseum: 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland

Duik de geschiedenis in bij het Rijksmuseum in Amsterdam en leer meer over het ontstaan en de geschiedenis van Nederland.

Hele oorlogsperiode in beeld

Tijdens de tentoonstelling ’80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ ga je terug in de tijd. Het Rijksmuseum laat in deze tentoonstelling zien wat er voorafging aan de 80-jarige oorlog, maar ook wat er tijdens de oorlog gebeurde. Dit is de eerste keer dat er een tentoonstelling is die over de hele oorlogsperiode gaat. Welke waarden waren belangrijk? Wat leidde tot de beeldenstorm? Dit zijn een aantal vragen waarop je bij deze tentoonstelling in het Rijksmuseum antwoord krijgt. Het verhaal van het ontstaan van Nederland wordt uitgelegd aan de hand van spotprenten, schilderijen (van onder anderen Brueghel, Rubens en Ter Borch), wapens en meer. Er zijn tweehonderd kunstwerpen en voorwerpen te zien, die een rol hebben gespeeld tijdens deze cruciale gebeurtenis. Je zou dus kunnen zeggen dat dit ‘ooggetuigen’ waren, maar tegelijkertijd sommige ook slachtoffers of juist uitingen van overwinningen.

Kom naar het Rijksmuseum en leer meer over deze gelaagde gebeurtenis. Ontdek hoe de komst van Filips II leidde tot een opstand tegen gezag en kerk. Dit veranderde in een burgeroorlog, wat daarna weer veranderde in een oorlog tussen de staten Nederland en Spanje. Een lange gebeurtenis, weergegeven in een bijzondere tentoonstelling.

Benieuwd geworden? De tentoonstelling is tot 20 januari te zien. Krijg in deze galerij een voorproefje en bekijk ook alvast de video’s op onze site.

• Ontdek:

• 2 video's