U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Ontdek Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats | 18 oktober 2018 t/m 18 oktober 2018 | geweest

Een kijkje bij Museum De Buitenplaats en Planten op Reis

Krijg alvast een voorproefje van Museum De Buitenplaats en de tentoonstelling ‘Planten op Reis’. Geniet van kunst, architectuur en natuur.

Nijsinghhuis en Museumpaviljoen

In 1971 kochten Jos en Janneke van Groeningen het vervallen 17e eeuws Nijsinghhuis. Vanuit de restauratie van het Nijsinghhuis ontstond het idee om het Nijsinghhuis open te stellen, een museumpaviljoen te bouwen en de tuin te reconstrueren. Het echtpaar kon zo deze prachtige plek en hun groeiende collectie aan hedendaagse figuratieve kunst delen met het publiek.  Op 9 oktober 1996 werd het museumpaviljoen feestelijk geopend door niemand minder dan onze voormalige koningin Beatrix. Het museumpaviljoen werd ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut. Zij ontwierpen een organisch paviljoen dat opging in de omgeving. De met sedum begroeide, aflopende daken gaan vloeiend over in de museumtuin. In het museumpaviljoen organiseert Museum De Buitenplaats jaarlijks 4 wisseltentoonstellingen. Hierbij richten ze zich op hedendaagse kunst waarin figuratie een rol speelt, werk op papier, tuinarchitectuur en de wederzijdse beïnvloeding van kunst en natuur.

Planten op reis

In de tentoonstelling Planten op reis ontdek je de spannende verhalen achter hoe planten in een land terecht zijn gekomen. Ooit zijn deze planten meegenomen door plantenverzamelaars. Wat hebben ze meegemaakt en hoe zijn ze in dit land terecht gekomen? Verschillende gerenommeerde botanisch kunstenaars hebben prachtige tekeningen van de planten gemaakt. Aanleiding voor de tentoonstelling was de tuin van het museum. Ook hier zijn verschillende uitheemse planten te vinden uit bijvoorbeeld China, Japan, Chili en de Himalaya.

De tuin van Museum De Buitenplaats

De tuin is een belangrijk onderdeel van Museum De Buitenplaats. Eigenaresse Janneke van Groeningen had een passie voor tuinen. Samen met landschapsarchitect J’ørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals heeft zij de tuin van Museum De Buitenplaats vormgegeven. De tuin is opgedeeld in drie delen: Een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een historische Appelhof. Het formele deel van de tuin sluit goed aan bij de stijl van het Nijsinghuis en het organische gedeelte sluit juist goed aan bij het Museumpaviljoen.

• Ontdek:

• 2 video's