U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Iran – Bakermat van de beschaving – Drents Museum

Drents Museum | 17 juni 2018 t/m 17 juni 2018 | geweest

Een kijkje bij Iran – Bakermat van de beschaving

De nieuwe tentoonstelling in het Drents Museum presenteert de geschiedenis van het West-Aziatische land Iran. De tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving neemt je mee langs meer dan 12.000 jaar geschiedenis.

Iran in het kort

Het Drents museum presenteert in Iran – Bakermat van de beschaving de geschiedenis van Iran. De tentoonstelling neemt je mee langs de verschillende tijdsperioden. Zo kom je langs objecten uit de periodes van de Perzen, de Parthen en de Sassaniden. Elk van deze waren grote volken die in hun tijd erg machtig waren en weerstand boden aan de rest van de wereld. Veel van deze objecten zijn nog nooit eerder buiten Iran geweest, laat staan in Nederland. Dit is nu mogelijk door een hechte samenwerking tussen het Drents Museum en het Nationale Museum van Iran.

Topstukken

Het absolute topstuk van de tentoonstelling is een gouden rhyton (drinkbeker). Deze drinkbeker is gemaakt van 2kg massief goud. Het was gebruikelijk om dit soort drinkbekers te versieren met afbeeldingen of symboliek. Ook deze drinkbeker is rijkelijk versiert en straalt hierdoor perfect uit waar deze vandaan komt. In de collectie zijn meer gouden voorwerpen en beeldjes opgenomen, maar deze is toch wel het meest indrukwekkend.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we een aantal kleine kleitabletten. Deze zijn in absolute waarde niks vergeleken met de gouden rhyton. Echter, op cultureel gebied representeren ze iets veel belangrijkers. Deze kleitabletten werden in eerste instantie gebruikt om goederen te tellen. Al snel werden de tekens zo complex dat ze een eigen, geschreven, taal gingen vormen. Deze kleitabletten representeren zodoende de opkomst van geschreven taal.

In deze gallerij kun je alvast een beetje rondkijken in de collectie van Iran – Bakermat van de beschaving. Ook zijn er wat sfeerbeelden uit Iran zelf te zien.

• Ontdek:

• 2 video's

• 14 foto's

• 0 artikelen

Museuminfo

Een kijkje bij Iran – Bakermat van de beschaving

Drents Museum

Brink 1

9401 HS Assen

Maandag: gesloten
Dinsdag: 11.00 – 17.00
Woensdag: 11.00 – 17.00
Donderdag: 11.00 – 17.00
Vrijdag: 11.00 – 17.00
Zaterdag: 11.00 – 17.00
Zondag: 11.00 – 17.00

In juli en augustus ook maandag geopend.