U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

De collectie van Volksbuurtmuseum

Volksbuurtmuseum | 09 januari 2018 t/m

De collectie van Volksbuurtmuseum

Bij het Volksbuurtmuseum in Utrecht ontdek je alles over volksbuurten. Je ziet hier schilderijen, modellen en voorwerpen die te maken hebben met volksbuurten.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Utrecht.

Het Nederlands Volksbuurtmuseum is de enige in zijn soort in Nederland.  Het interactieve belevingsmuseum toont 200 jaar geschiedenis van het dagelijks leven van de gewone man uit de volksbuurten in Nederland. De verdwenen volksbuurt Wijk C in Utrecht dient hierbij als voorbeeld.

Wat is er te zien bij het Volksbuurtmuseum?

Door het algemene en nationale thema richt het museum zich tot een groot publiek, ook buiten Utrecht. In een interactieve steeg, die geïnspireerd is op een verdwenen ‘poortje’ ervaar je hoe het was om in de benauwde en armoedige omstandigheden van rond 1920 te moeten leven in Wijk C. Loop rond met een huishoudboekje en kijk of je uitkomt met je budget.

Een multimediale presentatie over de kenmerken van een volksbuurt, die heden en verleden toont en die je aan het denken zet over de (voor)oordelen die er over het begrip volksbuurt heersen en heersten. En dat gepresenteerd in onvervalst Uterechs, Rotterdams, Amsterdams en Engels!

Je ziet, hoort en ruikt verder  verhalen, schilderijen en voorwerpen die allemaal te maken hebben met volksbuurten en het leven van alledag. Ook leuk voor kinderen.

De historische volksbuurt, zoals bijvoorbeeld Wijk C, is nergens meer in West-Europa te vinden. De oude volksbuurt had andere trekken dan volksbuurten van vandaag de dag, zo was er een gemêleerde bevolking en waren ze voor een grootdeel zelfvoorzienend. Veel overeenkomsten zijn er met oude arbeiderswijken en multiculturele wijken. Ook zijn de huisjes klein en zijn de bewoners afhankelijk van wederkerige hulp. Ook hebben ze meer binding met de buurt. Ze hechten veel waarde aan familiebanden, de buurt en gelijkheid. Stereotype beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen is van alle tijden. Het negatieve imago van Wijk C betrof een nu verdwenen volksbuurt. Het Volksbuurtmuseum bestrijdt dit stigma door ook vooral de positieve kanten van de volksbuurt te belichten.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

 

provincie-Utrecht-300x72 De collectie van Volksbuurtmuseum

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 21 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Credits muziek Mini-docu: Nederlands Volksbuurtmuseum

Volksbuurtmuseum

Waterstraat 27 – 29
3511 BW  Utrecht

 

030 – 231 82 92

info@volksbuurtmuseum.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11.00 – 17.00
Woensdag: 11.00 – 17.00
Donderdag: 11.00 – 17.00
Vrijdag: 11.00 – 17.00
Zaterdag: 11.00 – 17.00 | elke 4e en 5e zaterdag van de maand gesloten |
Zondag: 11.00 – 17:00