U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

7x kastelen met mooie tuinen

Ga er lekker op uit en verken de prachtige kastelen die Nederland telt met al even mooie tuinen. MuseumTV heeft een top 7 van bijzondere kastelen samengesteld: waar je in het ene kasteel een reis in de tijd maakt door de bijzondere stijlkamers, kun je in het andere kasteel moderne en hedendaagse kunst bewonderen. Bekijk de top 7 hieronder en doe inspiratie op voor een bezoek!

1. Kasteel de Haar | Utrecht

Kasteel de Haar is gebouwd in de loop van de 13e eeuw en is één van de meest luxe kastelen in Nederland. De luxe uitstraling is ook terug te zien in het Engelse landschapspark en de Franse stijltuinen. Laat je betoveren door de bijzondere geometrische tuinen, hertjes in het hertenkamp en fraaie vijvers.

Kasteel-De-Haar 7x kastelen met mooie tuinen

2. Huis Doorn | Doorn

De bekendste bewoner van Huis Doorn is waarschijnlijk Wilhelm II. De Duitse keizer kocht het huis in 1919 nadat hij vluchtte uit Duitsland. Het park was één van de redenen van de aankoop: het bood privacy en was een plek om actief bezig te zijn. Bovendien kun je dankzij zijn liefde voor tuinieren in de zomer ronddwalen door de prachtige rozentuin.

Huis-Doorn 7x kastelen met mooie tuinen

3. Menkemaborg | Uithuizen

Het Groningse Menkemaborg kent verschillende bijzondere tuinen tussen de twee grachten. De tuin ten westen is gereconstrueerd naar het tuinplan uit 1705 en heeft een symmetrische indeling met 18e-eeuwse bloemen en planten. Naast de borg ligt een doolhof met in het midden een oude plataan. Neem ook zeker een kijkje in de bijzondere zonnewijzertuin, rozentunnel en fruit- en keukenhof.

Menkemaborg 7x kastelen met mooie tuinen

4. Kasteel Ruurlo | Ruurlo

In het Gelderse Ruurlo staat één van de mooiste kastelen van de Achterhoek: Kasteel Ruurlo. Het kasteel is volledig gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Carel Willink. Struin over de paden van de Engelse landschapstuin, langs de statige grachten, heuvels en prachtige rododendron-groepen. Bekijk het kasteel van alle kanten; een bezoek aan Kasteel Ruurlo verveelt nooit!

Kasteel-Ruurlo 7x kastelen met mooie tuinen

5. Kasteel Huis Bergh | ‘s-Heerenberg

Het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh is omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. De tuin van Kasteel Huis Bergh is de oudste kasteeltuin van Nederland. De tuin blijkt door de eeuwen heen nauwelijks veranderd: de tuin moest een fijne plaats zijn om tijd door te brengen, vandaar de fonteinen, tuinbeelden en mooie bloemen.

Huis-Bergh 7x kastelen met mooie tuinen

6. Slot Zuylen | Oud-Zuilen

Slot Zuylen is één van de oudste kastelen aan de Vecht. De tuin van Slot Zuylen – de plek waar Belle van Zuylen zo graag verbleef – kent een lange geschiedenis. Verrassend veel elementen uit diverse stijlperioden vinden hun plek op het kasteelterrein. Het is een plek waar geschiedenis en heden samenkomen. Een wandeling door de kasteeltuin is een reis door de tijd.

85ad3953-7b07-4bd2-81cc-69b0a22d458d 7x kastelen met mooie tuinen

7. Kasteel Amerongen | Amerongen

Kasteel Amerongen is een eeuwenoud kasteel op de Utrechtse heuvelrug. De collectie bestaat uit de inboedel en kunst van de families die al die jaren op Kasteel Amerongen woonden. Maak ook een wandeling door de prachtige bloementuin. In het voorjaar staat deze in volle bloei met tulpen, narcissen en krokussen.

kasteel-amerongen-template 7x kastelen met mooie tuinen

Gebruikte bronnen